class="no-js"> Dat je iemand die een “lange covid” ervaart niet moet vertellen – Inter AD works Skip to main content
! Zonder een kolom

Dat je iemand die een “lange covid” ervaart niet moet vertellen

By January 25, 2024March 27th, 2024No Comments

Na coronavirus blijven sommige mensen zich slecht voelen. Zwakte, schending van cognitieve vaardigheden en andere symptomen kan ze weken en zelfs maanden kwellen. Hoe je een geliefde niet kunt schaden, https://libido-man.com/ verergerend in je eigen woorden zijn al moeilijke staat?

Een misverstand over wat een andere persoon doorgaat, is misschien de belangrijkste reden waarom we zijn of haar ervaring onvrijwillig afschrijven en alleen maar schaden, zelfs als we oprecht willen ondersteunen. De situatie met de “Long Covid” is geen uitzondering.

“Hoe moeilijker het voor ons is om onszelf in de plaats van een ander te plaatsen, hoe moeilijker we worden gegeven door empathie en ondersteuning”, legt de klinische psycholoog Naomi Torres Meaki uit. -De angst om te zeggen dat er ook iets wordt voorkomen, daardoor rollen we in een “giftig positief” of we geven er de voorkeur aan om een ​​pijnlijk onderwerp te omzeilen “.

Omdat het niet nodig is om degenen te ondersteunen wiens restauratie na Covid een lang proces bleek te zijn? Hoe u giftige en afschrijvingszinnen vervangt?

“Maak je geen zorgen, alles zal in orde zijn”

Ten eerste weten we niet zeker of dit zo is. Ten tweede, in deze zin, het giftige positieve, dat we hierboven hebben genoemd. “Dus spreken lijken we de ervaringen van een persoon te devalueren en hem aan te sporen zijn negatieve gedachten en emoties te onderdrukken,” zei de psychotherapeut Nicholas Hardy. –

Het is beter om te vragen: “Iets concreten maakt je zorgen?”

We erkennen dit probleem voor de gesprekspartner het recht om opwinding te ervaren en hem de mogelijkheid te geven om zijn ervaringen te delen, uit te spreken, uit te spreken. “Het ontbreken van een veilige omgeving dwingt ons om onze gedachten en emoties te verbergen of ze niet op een gezonde manier uit te drukken.”.

“Je bent tenminste hersteld”

Deze zin toont het gebrek aan begrip van wat een “lange covid” is: het is alleen dat een persoon nog niet tot het einde is hersteld en het is onbegrijpelijk wanneer de symptomen verdwijnen, waarvan vele de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk verminderen.

Beter zeggen: “Ik kan me niet eens voorstellen wat je nu doormaakt. Het lijkt u, er zijn al verbeteringen?”

Toon een begrip dat een persoon niet gemakkelijk is, maar ook een verlangen om meer te leren, zegt de psycholoog.

“Je hebt tenminste …”

Zelfs als de gesprekspartner naar uw mening alles heeft dat nodig is voor het definitieve herstel en/of hij relatief gemakkelijk overleefde, is dit geen reden om zijn ervaring af te schrijven.

Het is beter om te zeggen: “Je moet heel moeilijk zijn.”.

Dit is een uitnodiging voor een dialoog, en het is altijd beter dan een beoordeling van de situatie van iemand anders, schrijft Hardy.

“Ik weet wat je voelt. Ik heb ooit iets soortgelijks meegemaakt, en het was verschrikkelijk “

“Proberen om een ​​verbinding tot stand te brengen met een ander, natuurlijk parallellen en gemeenschappelijke ervaring te hebben gevonden, maar vaak wendt het de aandacht van de gesprekspartner naar onszelf,” herinnert Hardy Hardy herinnerd.

Het is beter om aan te bieden: “vertel me wat het is”.

Dit rendt de focus van de aandacht op de gesprekspartner en stelt hem in staat zijn ervaring te delen, in comfortabele modus en het gebruik van de gebruikelijke concepten.

“Maar mijn vriend zei dat hij zich zo voelde, maar nu is hij al in orde”

Natuurlijk probeer je gewoon de gesprekspartner te begrijpen, maar in plaats van actief te luisteren, biedt je je eigen voorbeelden en analogieën, waardoor hij niet kan spreken. En nogmaals, de positieve ervaring van je vriend zegt nog niet dat voor je gesprekspartner alles goed zal eindigen.

Het is beter om te zeggen: “Mijn vriend, die ziek was met een covid, vertelde … maar ik begrijp dat iedereen het anders heeft. Hoe is het met jou, hoe je je nu voelt?”

Daarom zul je enkele feiten informeren om een ​​brug van wederzijds begrip op te bouwen, maar laat tegelijkertijd het recht achter om uit te spreken voor de gesprekspartner. Concentreer u niet op een hypothetisch positief resultaat, maar op wat uw visuele effect nu is.

“Maar je ziet er vrij normaal uit”

Het feit dat een persoon glimlacht en zelfs gedeeltelijk of volledig is teruggekeerd naar de vorige zaken en activiteiten betekent niet dat hij geen moeilijke momenten heeft, dat hij zijn gezondheid niet zorgvuldig hoeft te volgen of de nodige medische procedures hoeft te doorlopen.

Beter vragen: “Het lukt zich al om terug te keren naar een van de vorige klassen? U maakt plannen?”

Alles wat nu van u vereist is, is delicatesse en ondersteuning.

“Ik hoop dat je snel beter wordt”

In de wensen van de snelle restauratie als zodanig is er niets mis mee, maar niemand weet hoe lang een persoon de gevolgen van covid kan ervaren.

Herinner je beter eraan: “Weet gewoon dat ik hier altijd hier zal zijn”.

“Na deze ziekte te hebben geconfronteerd, kan onze geliefde zich onbegrijpelijk voelen, geïsoleerd of voelen alsof ze worden behandeld als een zwak of kind”, legt Torres-Meki uit. “Er is een groot verschil tussen vragen of hulp nodig is en categorisch verklaren dat de gesprekspartner er duidelijk nodig is.”.

Als je twijfelt wat je moet zeggen, kun je altijd gewoon vragen: ‘Is er iets dat ik voor je kan doen?”En natuurlijk, laat zien dat je een geliefde hoort en de betekenis van zijn ervaringen en ervaring herkent.

Helaas, het is nauwelijks aan jouw kracht om een ​​persoon fysiek beter te laten voelen, maar je kunt hem altijd omringen met begrip, acceptatie en ondersteuning, waar hij nu waarschijnlijk echt nodig heeft.